Portfolio Project Detail

Arroyo Vangel Kukov and Hala EL Khorazaty

Arroyo located in the West village NY is a self-sustaining – active and forward-thinking community. Inspired by New Yorker’s rich and diverse backgrounds and cultures. This space is meant to inspire creativity and embrace all generations.

Arroyo is a place that is open to public and challenges the thoughts on the enclosed environments with strict rules. It is an inviting space with a burst of public spaces throughout the center valley that becomes a destination for the public and private communities.

Arroyo also responds to the housing crisis by giving residents multiple opportunities to subsidize their rent throughout the month by being active in the community.
By sustaining the environment and continuously adding value residents can gain points that can be traded for services or its monetary value in rent.

The architecture is inspired by an arroyo, a place that was once dry then transforms to a stream of life. The building consists of 12 floors in total by preserving the existing brick structure and reinforcing the foundation.
The ground floor remains a public exhibition on the north side with added areas for well-being classes and continued education classes in the south side.

The residential area starts from L01. Where the main plant is located and 2 streams of residential buildings begin.

L01 to L04 is meant for the younger generations with by maximizing the concept of Co-living, there are shared facilities and shared communal spaces.

L05 to L08 is meant for young professionals or couples that have a private bed and bathroom and share the rest of the facilities.

L09 and L10 are public floors merged with an iconic bridge overlooking the Hudson river with multiple activity spaces, a restaurant and sky garden.

Then the more private units are on L11 & L12 for smaller families.

The architecture purposely maximizes the amount of natural light entering the space and creates a valley for cross ventilation between the buildings and gardens to enhance the communal spaces.

The building follows the living design concepts developed by Perkins and Will and thrives on the heartfelt concepts of civic architecture “Civic buildings bring people together around shared interests and community purpose”