Portfolio Project Detail

Hiatus House Nora Abuzarifah and Hannah Cheneau

Hiatus House
(A pause or gap in a sequence, series, or process.)

Hiatus house is an artist residency that brings together the ideals of community living whilst providing the luxury of privacy in diverse sleeping cubes. Inspired by the word Hiatus, a break between two vowels coming together but not in the same syllable. The design driver of inclusivity while being able to still provide breaks of privacy is achieved by exposed cubes; which provide a personal break between private and public life. The continuous mezzanine and community core of the building connects and unifies the private spaces into one cohesive program. A systemic grid layout defines the 10 story extension added onto the pre existing site. This in contiguity with the flexible sleeping cubes provides a multi-dimensional design.

Programming
Located in the rapidly developing Arts District of LA, the Hiatus house serves to provide affordable housing to 500 local artists within the area. Requiring all who reside to exhibit their work once a year in converted art galleries located on the north side of the first floor.

3 different room options: Single, with flexible balcony; Double, with flexible balcony; Quad

Community kitchens located on every other floor
“With stair access available on each floor”.

Communal bathrooms/locker rooms located on each floor.

­Art Studios, conference rooms, and phone booths are available on each floor.

Exhibit spaces located on first floor allow the local community to get better
insight on the Hiatus Community.

Sustainability
There is a great need for the introduction of new values in our society, where bigger is not necessarily better, where slower can be faster, and where less can be more. – Gaylord Nelson. Sustainability has become a necessity that needs to be implemented into everyone’s lifestyle, and to do so we begin with the roots of design. Not only is the Hiatus House reducing embodied carbon by specifying reuse materials but by choosing to renovate the pre existing building we continue to greatly reduce our carbon footprint.

Sustainability factors include:
Rainwater harvesters along with solar panels located on the roof, provide solar water heating and solar power to the building.

High-efficiency flush and flow Fixtures in the communal bathrooms.

Drift-Wood Greenclaimed Wide+ Cork Flooring used throughout interiors.

Textiles that contributes to LEED IEQ Credit 4.5 – low emitting materials, systems furniture & seating; contributes to LEED MR Credit 6 – rapidly renewable materials.

Materials that have environmental Benefits: Bio-Based Materials, Formaldehyde Free, Free of Flame Retardants, Rapidly Renewable Content, PVC Free, Low Emitting / Low VOC.

House Rules
Floors and bathrooms are separated by gender, (non-binary, female, male).
10 min max shower time to preserve water and heat (solar hot water).
If you use the community kitchens common courtesy is expected, please clean up after yourself.
Quiet times are from Monday-Thursday 8pm-8am and Friday-Sunday 10pm-9am.
To use studio spaces one must reserve space using the Hiatus community app.
To request exhibition space one must place a request 3 months in advance.