Portfolio Project Detail

Hiraeth Basim Dudeen, Anas El-Nazer, and Issam Kharouf

This year we were confronted by the inadequacies of our work, domestic and public space, the pandemic has left us in a state of Hiraeth.

Architecture need to be designed not out of fear or paranoia, but with the idea of shelter and community in mind. It must lead a place of balance and openness, not fear and fortresses

Hiraeth is Biophilia, Connectivity, Sustainability, Safety, Flexibility, and Productivity intertwined.

The proposal attempts to combine technology with nature, urban with rural, and modernity with tradition. Forming a micro urban nod to reclaim connectivity. A hybrid form between openness and density at every scale.

Creating a resilient self- sufficient architectural entity with a sustainable community that includes residential units, retail experiences, cultural venues and flexible collaboration zones.

Focusing on productivity, rejuvenation, safety and holistic living.

Designed for flexibility with modular construction that can adapt to emerging needs and offer the affordance of future reuse, expansion or disassembly.

Openness and a connection with culture and heritage on the street level

  • On the east corner of the project, a public amphitheater welcoming the pedestrians from St Lawrence Jewry ~ Gresham St intersection to the project’s exhibition and retail spaces , complimenting Guildhall history, and offering resilient cultural benefits to the surrounding community as whole
  • The project revolves around a spacious inner courtyard maxing out on green space that promotes wellness, openness, biodiversity, and enables an intelligent solution driven from the English heritage for mixed-use buildings on a confined site. With semi-public structural pop-ups forming an isolated setting overlooking the courtyard.
  • Stores and restaurants on the lower levels increase the neighborhood desirability, decreeing the car reliance, traffic and carbon footprint, and ensure foot traffic at all times for more social safety and decreased crime

A Fusion of Technology and Nature on The Roof level

  • controlled open environment that offer a safe refuge for residents accessible from their dwelling and part of the development, with elevated pedestrian path connected to the gym and goes around the project
  • Sustainable design of green roofs, rainwater collection system, and solar panels at the highest point for optimal performance
  • Provision for drone landing pads for food, mendicant and personal delivery
  • Lightweight Greenhouse structure with hydroponics, generating revenue and a self-sustaining community that produces vegetables and supplies the vicinity to the surrounding community.

Social distancing:

Creating an alternative to isolation by using the landscape, creating areas of controlled one-directional circulation, ensures social distancing, and physical separation while keeping the social and visual connection.

Residential:

Module units formulated to create pockets of fresh-air outdoor havens for residents.

The units offer flexible areas that can be rearranged with mobile partitions with acoustic properties establishing efficient spaces in which we live, work, learn, and play within one residence.

Collaborative zones:

A hybrid hangout space that bridges virtually and the office environment.

Modular collaborative zones meant for social and in-person collaboration Dedicated space, for virtual meetings and private communication room, with lounge furniture, individual workstations, that cater to entrepreneurs, freelancers and remote workers