Portfolio Project Detail

Montage Uttara Ramakrishnan, Kendall Claus, and Emilie Ogburn

Montages in film allow the audience to see a wide variety of information about different characters, places, and spaces edited together to frame a story. By thinking about architecture and an urban context through this lens, the project explores how creating spaces and opportunities for connection can allow people to come together and create communities through their shared stories. The framework is key for both the stories and the development. With new zoning systems in place, the existing site can change from heavy industrial use to mixed use. By utilizing the current proposed overlays for this area in conjunction with the community land trust that the project is designing around, the building site can take advantage of tax incentives.

The site utilizes the existing building as a magnet for revenue. The public functions of the program will be located here, with this site housing shared studio/ workshop spaces, and a library cafe. Any further iteration of the co-living developments will have the opportunity for commercial business within the program, with residents voting on what is most desired for their neighborhood. The proposed addition is comprised of prefabricated modules of living units, which are installed within a framework of structure. With three size options to choose from, the design intends to support a variety of preferences and income levels. Each module is made at a designated offsite location using materials free of harmful contaminants and precautionary list items. Building much of the interior offsite helps to reduce cost and waste, as modules are installed and connected to mechanical, plumbing, electrical, and sprinkler systems that are in place within the building. Photovoltaic panels on the roof and the purchase of offsite renewable energy allow for the building to be net zero.

The project chose to implement a new Living Design Indicator of designing for discovery. By educating residents on their water and energy use within the building they can keep themselves and other accountable for their use of resources. Building systems that allow for them to interact with these resources, such as composting and water gauges for the rainwater catchment tanks, they are able to understand their living environment as a constantly changing collection of systems. Community gardens allow for resident engagement as well, as they can see their food being produced from own backyard. Each floor will have a garden on shared patio. Adjacent to this are the common areas with a lounge, kitchen and dining space, centralized next to an atrium. Shared restrooms allow for privacy with individual toilet rooms and shower stalls with a changing area.