Portfolio Project Detail

The Family Tree Rob Deering, Andrew Kroll, and Casey Ozog

Our Co-Living Strategy aims to break the cycle of poverty. By implementing a co-living strategy targeted for low income housing, an inherent support structure can be developed to provide and care for the community. Our co-living model extends beyond the typical precedent of providing shared spaces that are typically located in the lobby or roof spaces of a building. Rather by clustering our living spaces within dedicated colored zones around vertical skywells, and locating them within communal floors, we are able to create a stronger sense of community and enable more residents to find success. The aim is to create a sense of community across scales – within each floor between units, within each colored vertical skywell across floors, and throughout the building.

In this community the life and budget of the resident is drastically simplified by having the community provide most of the individual’s daily errands and tasks. Each resident will be empowered by taking on a task that contributes to the community and in turn helps subsidize their living expense. Tasks could include cooking meals for all the residents in a communal kitchen, childcare, supplemental education or tutoring, urban farming for a Community Support Agriculture program, or building/property maintenance. Automating tasks like these will help the residents to focus on their work, their families, and their futures. In order for the co-living community to engage with the surrounding neighborhood, the ground floor includes an ample amount of retail and communal space where those living within the complex and those within the neighborhood can join together to develop and sustain a larger, more diverse, and dependent community within the city of Denver.

Daily life and ongoing expenses will further be simplified by providing shared assets – cars, exercise equipment, and computers. Utilities and building infrastructure be optimized by treating the community as a campus, rather than a collection of individuals.
As part of the sustainable initiative, the vertical skywells double as rainwater collectors, onsite plumbing includes low flow fixtures and composting toilets. The roof is equipped to host a photovoltaic array that will provide energy to the building , while the building enclosure is designed to meet passive house standards and achieve net zero energy.

The building in its entirety will function as a worker cooperative corporation. The income generated by retail will be shared and will create new savings for all occupants. As part of the co-living development, every store will be required to employ at least 75% of their employees from the co-living resident pool, which in turn will help generate meaningful relationships and valued jobs throughout the community, as well as bringing in outside money into the community.